Förnya din båt - utan att bygga om den!

Med LED belysning får ni en personlig touch och samtidigt en mängd smarta funktioner som förhöjer båtupplevelsen. Rätt ljussättning skapar rymd, förstärker design och gör det enkelt att ändra stämningen ombord.

Upptäck hur ni kan använda belysning för att förhöja just er båtupplevelse!

1.

Indirekt belysning

Att belysa kanterna i hytten är ett effektivt sätt att skapa volym och en känsla av rymd. Ljusslang och LED tejp är enkla att anpassa efter de längder ni behöver och smidiga att böja runt kanter och lister. De ger dessutom ett homogent och jämnt ljus utan att lämna enskilda ljuspunkter. Tänk på att ljuskällan inte ska synas, utan bara den miljö de faktiskt lyser upp! Placera de i en list eller plastprofil för ett snyggt och diskret resultat.

indirektbelysning

2.

Definiera rummet

Det är inte bara sidorna av hytten som kan belysas med indirekt ljus. Taket och golvet bör även definieras med ljus över huvudskottet eller ljussträngar längs golvet. Ljuslister och LED tejp gör det möjligt att skapa en ombonad känsla och en belysning som enkelt kan anpassas efter behov. Ett golvljus är till exempel både effektfullt och perfekt under nattseglingen.

omega-36efter-1-1000x600

3.

Belys mörka vråer

Var särskilt noggrann med mörka områden och hörn. Genom att integrera belysning i skåp, förvaringsfack eller skott elimineras dessa mörka ”hål”  och känslan av rymt förstärks drastiskt. Eftersom LED genererar väldigt lite värme är det perfekt för montage i små och trånga utrymmen.

orn7323-1000x600

4.

Sprid värme

Spotar från taket kan används som downlight för att belysa träet på salongsbordet, vilket i sin tur sprider sina varma toner tillbaka på taket. För att få genuina träfärger att reflekteras bör en lysdiod med ett högt färgreflektionsindex (CRI) användas. Detta punktljus ger även ett bra arbetsljus på bordet och neddimmade är de den ultimata belysning under måltider.

belysningorn-1000x600

5.

Lys upp nyckelområden

Sätt ljus på det som betyder mest! Ögat dras till ljusa fläckar, välj därför noggrant vad du vill sätta i fokus. Använd våra vinklingsbara spotlight för att ljussätta exempelvis bänkskivan i pentryt, bordet i salongen eller en målning på skottet.

p1030035-1000x600

6.

Dekorativa lampor

Hittills har vi tipsat om hur ni inreder med ljus och ljussättning, och därför helt undvikit att visa någon av ljuskällorna. Belysning som takarmaturer och läslampor är dock svåra att dölja och integrera. Välj därför belysning som både ser bra ut - och får er att se bättre. Välj ett par high-end salongsljus eller läslampor som lyfter inredningen.

Kika på Prebits exklusiva sortiment för mer inspiration.

prebit2

7.

Dimrar

Ett ovärderligt tips när det kommer till belysning och ljussättning är att använda dimmer - på allt. Skapa din egen atmosfär med hjälp av dimmers, precis som på en teaterscen. Beroende på ditt humör eller uppgift får du en aktivitetsorienterad belysning som kan anpassas efter om du arbetar i köket, äter eller bara kopplar av med en bok i den mysiga salongen.

takbelysning

8.

Nattbelysning

Välj LED-belysning som kan växla mellan varmvitt och rött ljus. Det röda ljuset är skonsamt för mörkerseendet och därför en utmärkt funktion att ha integrerad i båtens allmänbelysning. Placera dem på strategiska platser i taket och vid kartbordet där de är enkla att nå och ger bäst effekt under nattseglingen. Nedtonade golvlampor blir en perfekt nattlampa de med - även när du ligger för ankar eller i småbåtshamnar.

nattbelysning

9.

Funktionsbelysning

Använd ljus och funktionell LED-belysning på ställen som behöver tändas upp till max, såsom i motorrummet, skåp och stuvfack. Dessa utrymmen är ofta väldigt trånga och svåråtkomliga och här vill du ha ett bra arbetsljus så att du kan utföra service när det behövs. I vårt sortiment hittar ni funktionsbelysning med mängder av smarta fästanordningar och funktioner som passar i såväl garderoben som fuktiga ankarspelsutrymmet.

funktionsbelys

10.

Effektbelysning

Effektbelysning ger det lilla extra och skapar en personlig touch på båten. Vår effektbelysning har dessutom många spännande funktioner som förenar både nytta och nöje. Ni kan exempelvis sätta belysning under trappstegen för en snygg effekt som dessutom gör det lättare att trampa rätt. Placera små röda Dot-ar längs golvet som förhöjer mysfaktorn och även fungerar som nattbelysning. Eller sänk ner belysning i däcket – en stämningshöjare som garanterat vänder blickarna till sig i hamnen!

belysningbatbild-1000x600
© Båtsystem 2020-present